מזה כמה עשורים אנחנו יודעים כי במזונות כמו ירקות ופירות ישנם אלפי חומרים פעילים בעלי חשיבות בריאותית מרחיקת לכת. חומרים אלה מכונים בשם הכללי פיטוכימיקלים (פיטו = צומח ביוונית). חלק מהפיטוכימיקלים הם פיגמנטים – חומרים שנותנים לירקות, לפירות ולצמחים אחרים את צבעם. הפיגמנטים והפיטוכימיקלים אוצרים בתוכם שפע של סגולות בריאותיות. פיטוכימיקלים חיוניים להגנה על הצמח מפני קרינת השמש, תהליכי חמצון מזיקים, זיהומים, מחלות ועוד ומסתבר כי כפי שאותם פיטוכימיקלים מגינים על הצמח, כך הם גם מגינים עלינו.
הפיטוכימיקלים משמשים כנוגדי חמצון, נוגדי דלקת, נלחמים בחיידקים ובוירוסים. הם מגרים את מערכת החיסון, מווסתים ייצור כולסטרול, מפחיתים קרישיות יתר של הדם, מפחיתים את לחץ הדם, מווסתים פעילות הורמונלית ועוד. כך הם נלחמים במחלות, כגון: סרטן, טרשת עורקים, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, סוכרת, אוסטיאופורוזיס, הזדקנות הראייה, הזדקנות המוח, ואפילו בנזקי השמש ובהזדקנות העור. לכל צבע מאפיינים בריאותיים משלו.
הצבע האדום – הפיטוכימיקל העיקרי השייך לקבוצה זו הוא הליקופן. הליקופן הוא נוגד חמצון התורם להגנה מפני מחלות סרטן, מחלות לב, כלי דם ועוד. ירקות ופירות המכילים ליקופן הם: עגבניות, אבטיח, אשכולית אדומה, גויאבה ורודה. נוגדי חמצון נוספים המאפיינים מזונות אדומים הם האנתוציאנינים הנמצאים בתפוח אדום, תות שדה, דובדבנים, פירות יער אדומים ורימונים, פלפל אדום, צנון וצנונית, תפו"א אדום. נוגדי החמצון נלחמים ברדיקלים החופשיים הנוצרים בגופנו עקב נזקי חמצון.
הצבע הכתום - צהוב - הפיגמנטים הכתומים כוללים את הקרטנואידים (שהמוכר מביניהם הוא בטא קרוטן) הנמצאים בגזר, דלעת, בטטה, מלון כתום, נקטרינה, מנגו, משמש, אפרסק, אפרסמון ועוד. הם נוגדי חמצון חזקים וידועים בכוחם רב העוצמה להילחם בסרטן. הם משמשים גם כמקור לויטמין A, החיוני, בין היתר, לשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון. חומר נוסף המאפיין קבוצה זו הוא הלוטאין הנמצא בפלפל כתום וצהוב, תירס ושעועית צהובה ובעל תפקיד בשמירה על ראייה תקינה.
הצבע הירוק – קבוצת הירוקים מכילה מגוון גדול של חומרים חשובים. הפיגמנט העיקרי בקבוצה זו הוא הכלורופיל הידוע בתכונותיו להפחתת הסיכון לסרטן, אך הם מכילים גם סולפוראפאן, הנמצא בירקות ממשפחת המצליבים כמו ברוקולי וכרוב. חלק מהירוקים מכילים גם את הלוטאין (פיגמנט צהוב-כתום) והוא נמצא בירקות עליים ירוקים כמו חסה ותרד. ירקות עליים ירוקים רבים עשירים גם בויטמין K, אשלגן ומגנזיום התורמים לחוזק העצם. בקבוצת הצבע הירוק נכללים גם ירקות כמו מלפפון, קישוא, עשבי-התיבול, אגס, ענבים, קיווי ואבוקדו המכילים מגוון פיטוכימיקלים שונים.
הצבע הלבן – קבוצה זו עשירה בתרכובות גופרית, כמו אליצין, הנמצא בבצל, שום, כרישה ועוד. תרכובות הגופרית נלחמות בחיידקים, דלקות ושלל מחלות. בקבוצת הצבע הלבן נכללים גם: כרובית, שורש סלרי ותפוחי-אדמה, וכן פירות כמו בננה וליצ'י המכילים תרכובות שונות.
הצבע הסגול - הפיגמנטים הסגולים הנקראים אנתוציאנינים מצויים בכרוב סגול, חציל, בצל סגול ועוד. האנתוציאנינים הם נוגדי חמצון חזקים, התורמים להאטת תהליכי הזדקנות, ובמיוחד הזדקנות המוח. מזונות נוספים השייכים לקבוצה זו ומכילים תרכובות נוספות הם ארטישוק סגול, חסה סגולה סלק, שזיף, ענבים סגולים ואוכמניות.
על מנת לשמור על בריאותנו ולקבל מהמזון את מגוון הפיטוכימיקלים החשובים לבריאותנו יש להקפיד על שני עקרונות תזונתיים: לאכול מגוון ולאכול צבעוני!
למעוניינים להרחיב את הידע בנושא זה ניתן לעיין בספר "כח הצבע" של מועצת הצמחים – ענף הירקות (ניתן להגיע אליו מגוגל).